Κακώσεις του μηνίσκου – Προβλήματα και αντιμετώπιση

Κακώσεις του μηνίσκου

Ο μηνίσκος είναι ένα πολύ βασικό και ξεχωριστό κομμάτι στο ανθρώπινο σώμα μας, μπορούμε εύκολα να οδηγηθούμε σε κακώσεις του μηνίσκου. Μια απότομη κίνηση ενώ έχουμε κάποιο βάρος επάνω μας, μια απερίσκεπτη κίνηση ενώ αθλούμαστε αλλά και το σήκωμα μετά από πολλές ώρες που καθόμαστε είναι λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο μηνίσκο. Οι μηνίσκοι και στα δύο μας πόδια συμβάλουν στην καλύτερη κατανομή των δυνάμεων που ασκούνται συνεχώς, καθώς και στη σταθερότητα της άρθρωσης. Έτσι λοιπόν, γίνεται κατανοητό πως ο μηνίσκος είναι πολύ σημαντικός παράγοντας και πρέπει να έχουμε γνώση για τις βλάβες, που μπορεί να προκληθούν στον καθένα από εμάς. Στο παρακάτω άρθρο μπορείτε να βρείτε πολλές πληροφορίες σχετικά με τα προβλήματα του μηνίσκου αλλά και την αντιμετώπιση αυτών.

Κακώσεις του μηνίσκου στην καθημερινή μας ζωή

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο οι κακώσεις του μηνίσκου, μιας και καταπονείται σε κάθε μας βήμα. Συνήθως προκαλούνται χωρίς να ασκήσουμε μεγάλη βία, όταν στρίβουμε ή αλλάζουμε κατεύθυνση ή όταν το γόνατο βρίσκεται σε κάμψη (είναι λυγισμένο). Καθημερινές δουλειές ή καθημερινές μας πράξεις μπορούν να οδηγήσουν σε κακώσεις του μηνίσκου. Σαφώς και είναι ακόμα πιο συχνό στον αθλητισμό και ειδικά σε αθλήματα που περιλαμβάνουν περιστροφές στα γόνατα (Χορός, Χάντμπολ κλπ.)

Οι βλάβες των μηνίσκων χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες:

  • Τις οξείες (που προκαλούνται μετά από μία κάκωση, συνήθως κατά τη διάρκεια άθλησης)
  • Τις χρόνιες – εκφυλιστικές (που εκδηλώνονται μετά από ασήμαντη αφορμή – πχ. Έγερση από χαμηλό κάθισμα ή απλό περπάτημα)

Οι πρώτες παρουσιάζονται συνήθως σε νέα άτομα και προκύπτουν, συνήθως, με άσκηση βίας και στρέφοντας το γόνατο ενώ βρισκόταν σε κάμψη, ενώ οι δεύτερες παρουσιάζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Τα συμπτώματα:

Πως θα καταλάβετε ότι πάσχετε από ρήξη μηνίσκου; Τα συχνότερα συμπτώματα που υποδηλώνουν ρήξη του μηνίσκου είναι οίδημα του γόνατος, αίσθημα αστάθειας (ο ασθενής δεν αισθάνεται εμπιστοσύνη προς το γόνατο του στην καθημερινότητά του), υπάρχει αίσθημα εμπλοκής της άρθρωσης (με αδυναμία πλήρους έκτασης και κάμψης η οποία μάλιστα μερικές φορές ακινητοποιείται) και βέβαια πόνο ο οποίος εντοπίζεται στο εσωτερικό ή εξωτερικό μέρος, (ανάλογα αν το πρόβλημα αφορά τον έσω ή έξω μηνίσκο) αλλά μερικές φορές και στο πίσω μέρος του γόνατος. Ο πόνος συνήθως δεν είναι έντονος και έχει κάποια στάδια (μπορεί μάλιστα και να εξαφανιστεί, ενώ το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει). Για το λόγο αυτό κυρίως στις εκφυλιστικού τύπου ρήξεις, οι ασθενείς δεν πάνε στο γιατρό τους άμεσα.

Αντιμετώπιση:

Όπως και στη ρήξη του μηνίσκου έτσι και στις κακώσεις η διάγνωση γίνεται από τη μαγνητική τομογραφία. Η αντιμετώπιση της ρήξης των μηνίσκων μπορεί να είναι και αυτή συντηρητική ή χειρουργική. Αυτό διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, τη φυσική κατάσταση, το είδος ρήξης του αλλά και το ιστορικό του ασθενή. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπείες, ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης και παγοθεραπεία.
Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις απαιτείται να υποβληθεί ο ασθενής σε αρθροσκόπηση του γόνατος. Αυτή είναι μια διαδικασία η οποία διαρκεί 15-30 λεπτά της ώρας. Ουσιαστικά αφαιρείται το τμήμα του μηνίσκου το οποίο έχει υποστεί ρήξη.
Με την αρθροσκόπηση ο πόνος μειώνεται στο ελάχιστο, η νοσηλεία του ασθενούς διαρκεί μόλις 2-3 ώρες. Έτσι ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στην καθημερινή του ζωή από την επόμενη κιόλας μέρα. Είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται τα τελευταία 25 χρόνια δίνοντας άμεση λύση στους ασθενείς.

Κακώσεις του Μηνίσκου: Πρόληψη και Θεραπεία

Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, ο ασθενής είναι καλό να χρησιμοποιεί ειδικά προϊόντα προστασίας του μηνίσκου για την πρόληψη αλλά και την θεραπεία του. Η θεραπεία της ρήξης του μηνίσκου εξαρτάται από τη θέση του τραυματισμού, μαζί με άλλους παράγοντες. Πρέπει να ληφθούν υπόψιν τα εξής χαρακτηριστικά:

  • ηλικία
  • επίπεδα δραστηριότητας
  • συμπτώματα

Δείτε παρακάτω όλα τα προϊόντα που διαθέτουμε για τις κακώσεις του μηνίσκου.

+
-28%
+
-13%
+

Στο κατάστημά μας στη Νέα Σμύρνη μπορείτε να βρείτε ορθοπεδικά είδη καθώς και προϊόντα νοσηλείας, αμαξίδια και προϊόντα εξοπλισμού ιατρείου. Η εταιρεία ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ βρίσκεται δίπλα σας εδώ και 16 χρόνια για να προσφέρει άριστης ποιότητας ορθοπεδικά είδη και είδη νοσηλείας. Εξυπηρετούμε όλες τις περιοχές της Αττικής καθώς και όλη την Ελλάδα.

Επικοινωνία

Δείτε τα νέα μας προϊόντα

+
12.00
+
+
+
+
+
15.00
-8%
+
+

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *