Διάστρεμμα Ποδοκνημικής

Διάστρεμμα Ποδοκνημικής

Διάστρεμμα Ποδοκνημικής, ονομάζεται η τραυματική ρήξη συνδέσμων της άρθρωσης της ποδοκνημικής (αστραγάλου). Συνήθως αναφέρεται και ως στραμπούληγμα. Αναλόγως την βαρύτητα του τραυματισμού διακρίνεται σε διάστρεμμα :

1ου βαθμού (ελαφριά ρήξη συνδέσμων )

2ου βαθμού (μερική ρήξη)

3ου βαθμού (ολική ρήξη)

Στην κλινική εικόνα του ασθενούς με διάστρεμμα παρουσιάζεται πόνος , οίγημα , αιμάτωμα, δυσκαμψία, δυσκολία στη βάδιση, αστάθεια.

Σε μία βασική συντηρητική θεραπεία συνιστάται παγοθεραπεία , περίδεση και ανάρροπη θέση. Επίσης, αποφεύγονται οι αθλητικές δραστηριότητες για ένα χρονικό διάστημα , το οποίο ορίζεται από τον φυσικοθεραπευτή και στη βάδιση δεν πρέπει να γίνεται πλήρη φόρτιση της άρθρωσης. Βέβαια αναλόγως την βαρύτητα του τραυματισμού , διαμορφώνεται και το πρόγραμμα αποκατάστασης.

Για παράδειγμα, σε ασθενή με πλήρη ρήξη στην ποδοκνημική είναι αναγκαία η χρήση σταθερού ενισχυμένου νάρθηκα και η βάδιση με πατερίτσες χωρίς καθόλου φόρτιση. Αντίθετα σε έναν ασθενή με ελαφριά ρήξη , το πλάνο της συντηρητικής θεραπείας (πάγος , περίδεση, ανάρροπη θέση) και η χρήση μία απλής επιστραγαλίδας για έξτρα είναι αρκετά.

Τέλος , σε συνδεσμικές κακώσεις καλό είναι να μην παραμελείται η εξάσκηση της ιδιοδεκτικότητας-ισορροπίας , η οποία είναι σημαντική για την συνδεσμική ενδυνάμωση της άρθρωσης και την αποφυγή μελλοντικών υποτροπίων . Σανίδες και δίσκοι ισορροπίας βοηθούν συνιστώνται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *